Terres de l'Ebre


Vivim en un mon permanentment de ficció i, pel que sembla, ens agrada. En aquest cas em voldria circumscriure al mon de la política i a les nostres terres.
Fa més de 25 anys vaig dibuixar ( prova de l'escassetat de recursos ) un cartell per a una organització que celebrava el seu congres, crec recordar que constituent, intercomarcal de les Terres de l'Ebre. Han passat molts d'anys, llavors la denominació i el reconeixement de les quatre comarques ( Baix Ebre, Montsia, Terra Alta i Ribera d'Ebre ) no era oficial i nomes des de l'esquerra, en general, s'adoptava aquesta denominació per a definir el conjunt de les quatre comarques de l'Ebre català. En honor a la veritat, sembla ser que el primer en parlar de les Terres de l'Ebre, ja fa molts anys, va ser l'escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó.
Durant una bona colla d'anys CiU es resistia a dita denominació i empraven de manera eufemística el qualificatiu de comarques de l'Ebre igual que es fa sovint amb les "comarques de Tarragona", també conegudes com circumscripció, depenent de l'auditori al que ens dirigim, per no haver de dir Província de Tarragona; tot això per tal de diferenciar-se del PSC principalment. Això ha estat així fins fa uns quants anys en que els convergents van acceptar-ho definitivament tot coincidint amb la lluita antitransvasament i la constitució de les delegacions territorials al territori amb el seu reconeixement institucional.
L'actual situació sembla prou reconeguda i suficientment acceptada per tothom amb mes o menys, això si, convicció i potser amb l'excepció de sectors de la Ribera, que sempre s'han sentit amb més lligams cap a el Baix Camp que cap al Baix Ebre/Montsia/Terra Alta, una altra cosa sera el dia que arribe a constituir-se la Vegueria, amb el permís del Tribunal Constitucional i la seva sentencia atesos els entrebancs que pot posar-hi. En cas de donar llum verda, també caldrà veure les pegues i pals a la roda que es poden posar dins del mateix territori per evitar, sobre tot, que Tortosa esdevingui capital, amb tot el que representa.
Cal dir, però, i d'aquí l'encapçalament d'aquest escrit, que a pesar del reconeixement institucional de la Generalitat, de l'autoreconeixement del propi territori etc., aquest es un reconeixement que no va mes enllà de les quatre comarques, del conjunt de les de Tarragona o, sent generós, de Catalunya. Amb motiu del desgraciat i tràgic incendi que va haver a Horta de Sant Joan, van ser molts els mitjans que van parlar-ne i van dedicar-hi pagines i pagines, pos be, en moltes i moltes ocasions Terres de l'Ebre no sortia en lloc, seria més o menys comprensible que des de fora de Catalunya es parles d'Horta com " un pueblo de Tarragona " , inclús algú mes espavilat (que sol coincidir que parla o escriu des d'aquí ) s'atreví amb Terra Alta. El mes lamentable es que en mitjans de Barcelona des de TV3 fins La Vanguardia o El Periodico no parlen del territori, en el cas de la televisió publica es mes vergonyós. Quan han de parlar del nivell superior al municipi, sovint ho fan de la comarca, que no és que sigui incert, però poc i diu amb la descentralització de la mateixa Generalitat i sí, més bé, amb allò dels Consells Comarcals que tants de "favors" han fet. Sigui com sigui, sembla que al subconscient dels informadors de la tele pública encara deu ser-hi .
.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte