Sacrificis i altruisme


Hi ha moltes persones encara, i a pesar de tot que, afortunadament, es dediquen a cuidar d'altres, uns ho fan evidentment per motius professionals, metges, infermers, personal de geriàtrics i cuidadors en general. D'aquestes no es sobre les que voldria parlar.
N'hi ha d'altres que no ho fan per diners ni per raons professionals i si per pur humanisme i/o estimació i/o per voluntat de servei a la col·lectivitat, al poble etc.. Tant els primers com en altres, com pot ser organitzacions diversos ( clubs, associacions i entitats de tot tipus ), sempre cal una dedicació que sempre es tradueix en la utilització d'unes hores particulars en benefici dels altres. I sovint en perjudici dels de casa, per cert.
Pel que he pogut observar, de la gent que de forma altruista dedica el seu temps lliure al demés es pot dir que en els dos casos els serveix d'auto-realització, encara que uns ho fan representa'ls-hi uns sacrifici o un treball penós etc. mes o menys important i altres els serveix d'entreteniment , això no treu, però, que la seua dedicació redundi igualment en benefici d'altres. Sembla no obstant que, a pesar del resultat final de la dedicació, equiparable en tots dos cassos, no es el mateix una persona que esta al front d'una organització que treballa amb malats, estic pensant en Càncer, Alzheimer i tants altres, que una altra que treballa en un club de petanca o de ciclisme, poso per cas.
No vull treure mèrit a ningú ni vull valorar l'esforç de cadascú en funció del sacrifici que li representa. Tant es així que, si anéssim a entrar en cada cas particular, ens podríem trobar amb persones que es senten menys sacrificades fent treballs que un trobaria mes durs que altres aparentment mes lúdics i frívols. Ja se que tot plegat pot semblar una mica contradictori. Es en aquest sentit que, davant d'aquesta qüestió, sempre m'he preguntat si hem de valorar a les persones que realitzen un treballs en favor dels altres ( ja he dit que en aquest cas parlo exclusivament dels altruistes ) en funció de l'esforç i sacrifici que representa per a cadascú o no. No ho tinc clar, però suposo que com en moltes altres coses: Depèn.

Vull ser mes explicit: Quan he dit Càncer i Alzheimer estava pensant en Francesc Vallespi i Anna Algueró respectivament ( simbolitzant amb aquestes persones a tots els que, sense ser coneguts, també hi treballen, per suposat ); de la mateixa manera que quan deia altres altruistes, pensava en tots aquells que estan al front de clubs esportius i fan possible amb el seu treball que, sobre tot els nostres fill, practiquen l'esport.
En definitiva, gracies a tots.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte