Internet

Ja fa alguns dies , manel zaera al seu pioner i actiu bloc escrivia sobre els rumors i Internet. Estava escrivint un comentari, quan me'n dono compte que -com sempre- m'estava allargant, i es per això que decideixo penjar-lo aquí: Tot i esta d'acord amb el que diu, si que hi ha uns trets característics que fan d'Internet alguna cosa mes que un mig de comunicació.
Normalment haviat ens posaríem d'acord, si parlem d'un mitja de masses dels convencionals, sobre quins es poden considerar minimament seriosos, ja sigue escrit, radiofònic o televisiu i, al menys en teoria, als públics, però també als privats, hi ha un control i fiscalització i es pot actuar judicialment contra ells si arriba el cas, inclús es pot arribar a la retirada de la llicencia. A mes existeixen organismes, associacions d'espectadors etc. que denuncien els abusos comesos . A Internet difícilment s'actua, i quant es fa ( per denuncia dels afectats) la cosa ja ha donat la volta al mon.
A la xarxa, a part dels habituals "fisics", també n'hi han quantitats immenses d'altres mitjans que estan creats expressament per a manipular, intoxicar i desinformar, en canvi no tothom sap diferenciar-los; la pantalla del monitor, amb aparença mes o menys atractiva, tot ho aguanta.
Inclús deixant a banda les webs que podríem dir professionals, també ens trobem amb blocs, xats, forums, portals, comentaris a noticies ( també en mitjans seriosos) on si aboca tota mena de rumors interessats, insults, calumnies i animalades varies. Això, en general no passa als altres mitjans, i si passa es en llocs mes acotats, i crec que estarem d'acord que no es al Telenoticies o informatius.
Es curiós veure el comportament diferenciat de tots plegats davant d'opinions, declaracions, comentaris etc. en funció de si s'han fet a Internet o fora. Un exemple, que es il·lustratiu del que dic: Fa un mesos al programa la columna de TV3, Pepe Rubianes, va deixar anar un "a la mierda Espanya" ( o algo semblant) i tothom o casi, es va escandalitzar per les seves paraules, dites en un context i puntualitzades mes tard, pos be, si agafem els comentaris que sovint es fan al diari Avui ( suposo que en altres també ) sobre noticies relacionades sobretot amb Catalunya i el nacionalisme, fa esborronar la quantitat d'insult s i batxanades que allí s'amollen, des de un costat i l'altre, i que superen en molt al que va dir Rubianes; el diari no fa cap tipus de filtre ni te habilitada la funcio de la moderació dels comentaris, sinó que els penja automàticament, i a mes a mes, pel que jo tinc entès, la responsabilitat del que es publica a un lloc Internet, Web, portal, bloc etc. en principi la te el propietari del mateix. El que mai deixarien publicar a les pagines impreses del diari de paper, ho deixen al digital. No te massa sentit.
Vull dir que, si d'entrada ja hem de posar en quarantena allò que veiem a la tele, escoltem a la radio o llegim als diaris, com no haurem de posar-ho tot allò que apareix a Internet que , indubtablement - en quantitat-, es mes important la palla que el gra. Sobre tot si parlem de informacions, comentaris, rumors, noticies etc.
Per a resumir: un cop a la xarxa, igual podem anar a La Vanguardia, a La Marfanta a Palinuro que a Hazte oir o a una pagina on ens informen de com fabricar una bomba. L'esforç per a entrar a qualsevol d'elles es exactament el mateix, i tot es Internet.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte