Raons per les que no participaré el 9 N...

.......per si fes falta justificar-ho ( que no ) .




Independentment de com ha anat produint-se tot plegat, amb independència també de qui té més responsabilitat en com hem arribat a este " procés participatiu " , " consulta descafeïnada " , pseudoconsulta ", " consulta alternativa" etc. El cert és que, com tothom accepta, uns amb la boca gran i altres més petita, el que es portarà a cap el diumenge ( sinó s'acaba impedint per la força ), no serà res més que una megaenquesta voluntària, tot i que les enquestes solen ser aleatòries, no es va a cap lloc a donar l'opinió, t'he la pregunten. 
Inclús als efectes dels resultats, és complicat poder fer massa extrapolacions. La qual cosa, ja és digna de ser vista com a estranya: En una enquesta important -posam-li 10.000 entrevistes- es poden, i es fan, extrapolacions que tenen una certa credibilitat ( darrerament no massa, per cert ), per tant, en una com la del diumenge en la que, previsiblement, participaran al voltant de 2.000.000 de persones ( pronostic particular ) seria lògic creure que l'extrapolació seria més exacta que la d'una enquesta de 10.000 . Però no és així. I no ho és perquè, en la mesura que tots els participants ( votants ) són voluntaris, que tot el procés malgrat en determinats moment pogués semblar una altra cosa, ha estat estimulat, dirigit, condicionat i protagonitzat de manera absolutament majoritària i sovint exclusiva, pels partidaris de la independència ( ANC, Òmnium, partits proindependència...) Així, la conseqüència lògica i també volguda, cal reconeixeu, pels no independentistes, és que els qui participin de la megaenquesta siguin fonamentalment els partidaris del Sí-Sí. Altra cosa és la crida de darrera hora dels prosobiranistes, de convocar quasi en forma de prec, als del No per tal de legitimar el resultat : no és el mateix un resultat d'un 20 % de NOs que d'un 2 % .   

Que no participi però, no vol dir que estigui en contra de que es porti a cap lo previst, amb el fet concret de dipositar una papereta a una urna ( de cartró, metacrilat o vidre ) per tant, estic en contra de la darrera impugnació del govern central i la conseqüent suspensió del TC . Per com ha anat tot, insisteixo, el resultat serà d'una immensa majoria a favor de la independència ( Sí-Sí ), Si ho traduïm a percentatges, posem que un 90 % siguin del Sí-Sí. Algú creu que este percentatge és el que es donaria en una consulta formal amb tots els ets i uts, totes les garanties democràtiques i amb tothom a favor de fer-la i participar-hi ? . Per tant, endavant la “ consulta “ que, al menys servirà -més/menys- per saber els partidaris de la independència. Penso que difícilment cap persona que estigui en esta posició difícilment deixarà de participar. Amb tot, ja que dir una cosa. Atès que els partidaris del NO no han participat seriosament en el procés -que no ha estat de participació ni de dret a decidir, sinó per a la independència- , és lògic pensar que alguns que votaran pel Sí, amb una campanya convencional, amb les mateixes oportunitats ( oficials ) als mitjans etc. potser, un cop escoltades les raons dels del No, canviarien el sentit del vot. Una simple hipòtesi de sentit comú. Si parlem d'enquestes, es prou coneguda la diferencia que hi ha entre vots directes i intenció de vot. No sempre s'acaba votant el que es diu que es votarà. És probable que, entès com un seriós crit d'atenció, hi hagi gent que, pels pals a la roda, per els obstacles, per la falta de diàleg, per les polítiques de recentralització etc del govern central del PP, dipositi una papereta amb el Sí-Sí i que no faria a l'hora de la veritat. En molts moments, jo mateix em veig provocat .    

Fa uns dies Artur Mas ja va dir que no hi hauran paperetes que es puguin considerar nul·les, en ares a fer bo això de la participació ciutadana i per afegir un altre tret que pugui diferenciar esta consulta de la suspesa anteriorment de la llei de consultes i decret de convocatòria ( altres trets són absència de cens, voluntaris i no funcionaris ). Avui ho ha tornat a dir: no hi haurà nuls. El coordinador de l'operatiu a una pregunta que l'hi he fet a Rac1 via E-mail, ha dit que els vots que en altres votacions serien considerats nuls, el diumenge comptabilitzaran com “ altres “ i que el tracte i consideració que rebran ja es veurà posteriorment.

Penso sincerament que els 40.000 voluntaris que s'han inscrit per col·laborar a les meses són gent honesta i que ho fan de bona fe. Home, a tots, tots no els conec però. Ara, voleu dir que no pot haver algú que per sobre de la voluntat i el respecte als votants, posi el seu desig suprem d'independència de Catalunya ? Què això és així perquè el govern de Madrid no permetia fer-ho d'una altra manera ? Cert, però aquest fet invalida l'apreciació que faig ?

Com la dona del Cèsar, no solament s'ha de ser honest, s'ha de semblar. I per dir-ho clar, sent de la corda, no ho sembla .

Un exemple de caure en la temptació partidista: Una papereta on a la primera i segona pregunta estigui marcat el Sí i, a més, posi escrit “ Junqueras President “ què faran ? Serà comptada com Sí-Sí, com “ altres “ ? . Em permeto dubta del veredicte just, sabent la composició dels “ jutges “ . Una altra : No a la primera i No a la segona ( sempre s'ha dit que només es pot contestar la segona si es contesta afirmativament la primera ) . Serà considerada com “ Altres “ cal suposar però, amb el mateix tractament que aquella on digui “ polítics lladres “ ?

Vull pensar, per altra part, que el diumenge no passarà res d'extraordinari pel que fa al propi desenvolupament del dia “ D “ que qui vulgui anar a votar que hi vagi i qui no volguí que no. Res de especial. Això sí, rodes de molí les mínimes. Amb unes eleccions catalanes anticipades tot solucionat. Clar que llavors no s'hauria complert amb aquella paraula de que el dia 9 hi haurà urnes i pregunta/es. Ningú som tan il·lús com per no saber que si les enquestes a CiU li donessin 70 diputats en copte de 30, les eleccions ja estarien convocades. Fins i tot s'haguessin pogut fer el mateix dia 9, I amb les urnes de sempre. Avui mateix, per acabar de fer més gran la confusió, Mas, ha dit, després de que fa uns dies anuncies que lo del diumenge era una especie d'avantsala de unes eleccions anticipades, que després del 9 enviarà una carta a Rajoy per tal de fer el " referèndum definitiu ". Pos sí, d'això es tracta; d'això o d'eleccions. Però sense simulacres interessats .

Resumint, que ja és hora :
- Sinó vaig participar en les manifestacions proindependentistes com ara la Via catalana del 2013 o la " V " d'enguany ni tampoc en la consulta sobiranista que organitzà l'ANC, no veig perquè he de participar a una altra mena de manifestació. 
- En la mesura que el meu vot seria utilitzat per donar legitimitat a un " procés participatiu " amb el que no ha hagut campanya, ni moltes de les característiques indispensables d'una consulta com cal, no m'hi sento cridat i per tant, no hi dono el meu suport. 
- Com sigui que, sóc ferm partidari d'una consulta/referèndum com cal, la que ens ocupa, la deixo per als del Sí-Sí, amb lo qual sabrem ( amb les correccions tècniques adients ) on estem. Com és lògic, tampoc defenso que, així, sabrem que els que no votin, són partidaris del NO. 

Finalment, no sóc tan ingenu per considerar-me pur i granític però, si que m'agrada ser utilitzat per qui, com i quan jo vull .

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte