Pals a les rodes i Sèu a l'eix

Hi han frases fetes o dites populars ( "pals a les rodes" n'és una ) que tenen èxit i son emprades de manera majoritària. Fins i tot, com és el cas, n'hi han que s'utilitzen també en castellà: " Palos en la rueda". Tot i que pel que sembla, en català, seria més correcte dir bastons en lloc de Pals. Però bé, ara no és això el que ens interessa sinó més aviat el significat de la frase en sí i la seva aplicació.

Com tothom sap qui pronuncia la frase esta denunciant que qui fa això ( posar pals a les rodes ) està posant impediments, sovint, a més, de manera expressa, a que un projecte, proposta, obra, idea etc. tiri endavant. Passa que, en política, aquest recurs s'utilitza massa sovint s'hi adigui o no, i la frase s'amolla sobre tot quan no hi han massa arguments per rebatre el que diu l'adversari. Per altra banda, no té cap sentit, des de un punt de vista de la racionalitat de les persones ( polítics o no ) que, en circumstancies normals i entre partits democràtics ( i sobre tot de govern ), interessi, inclús des de l'oposició, posar tots els impediments del mon ( pals a les rodes ) per a que determinats projectes no tirin endavant només pel fet de fer fracassar al govern de torn. Tot això mentre no es demostri lo contrari, òbviament, que de tot pot haver. 

No estaria escrivint això si no fos per la inspiració que m'han donat les paraules del Sr. Bel, Alcalde de Tortosa, que, davant les crítiques del PSC denunciant el retard en les obres del complex d'aigües de Ferreries ( sense piscina d'estiu des del 2008 ) etc. ha respost amb la famosa frase
Al bloc de Gustau Moreno, La Marfanta ( també font d'inspiració per a mi des de fa anys ), un dels "anònims" comentaristes més afamat, afinat i d'afilada ploma ( teclat ), Mc Calan, ha escrit en aquest sentit -parlant de rodes- que "Darrerament les "rodes" de Ferran Bel han perdut molt de dibuix...", per tant, unes rodes sense dibuix mala pesa al teler, amb pals o sense, patinen i rellisquen fins estavellar-se. A no ser que estesem parlant d'un Formula I, que no crec que sigui el cas.

Recordo haver sentit a mon iaio la frase "posar sèu al l'eix"; molts ho deuen desconèixer, es tractava -ara ja és més complicat- de posar una espècie de "grasa" ( greix ) a l'eix del carro per tal de que anés més lleuger, lògicament. Pos bé, faria bé el Sr. Bel en preocupar-se de posar sèu a l'eix del seu carro, que no deixa de ser el de tots, el de Tortosa, pensar amb el seu compromís i la seva promesa electoral de dedicació ( 75 % ) a la ciutat i deixar de fer d'oposició a la oposició sistemàticament. I si pot ser no contestar desqualificant, desacreditant i menystenint; quan no rallant l'insult.  

Potser quan el altres fan aportacions o crítiques constructives, lluny de ser bastons, volen -si més no- ser sèu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte