Endeutament municipal

Avui dia ja hi han veus que demanen, inclús amb conseqüències penals per als responsables polítics, penes per als autors de determinades situacions de deute, dèficit etc. que existeixen a les administracions publiques, i sobre tot, als ajuntaments. Per a mi, sempre que no s'hagi fet de mala fe, i sense ser conscient del tot de les conseqüències, és força qüestionable la exigència de sancions penals.
En principi, si com dic, les responsabilitats no estan en l'àmbit de lo punible judicialment, amb el veredicte dels ciutadans a les eleccions, n'hi hauria prou. Passa, lamentablement, que la depuració de responsabilitats no sempre es veuen substanciades a les eleccions. Més aviat el contrari: quantes més obres i subvencions, més possibilitats d'èxit, traduït en vots i regidors. Amb la qual cosa - encara que el votant pot tenir sempre la quartada de no estar prou informat- sovint, la mala gestió, l'estirar més el braç que la manega, el tirar de beta, el no reparar en "gastos" etc. no sempre és degudament castigat a les urnes, de vegades per desconeixement i altres perquè al ciutadà, la piscina, el pavelló, la festa permanent, la subvenció a la respectiva associació etc. ja li va bé, i n'hi es planteja si tot plegat és mostra de bon fer ( Fem-ho Bé ) o d'alegria pressupostaria injustificada. Així, també podríem concloure fàcilment que, conscientment o inconscient, la ciutadania té la seva part de responsabilitat. Dit això, i continuant amb la postura de no penar més enllà del que dictaminen les urnes ( repeteixo, sempre què estesem parlant de termes dintre de la llei ), el que si s'hauria de fer per part d'administracions superiors és establir uns percentatges d'endeutament menys generosos, avortar qualsevol escletxa legal per escapar-se de les directrius, i sobre tot, que ningú ( des de l'ajuntament de Barcelona fins l'EMD de Jesús ) ho pogués burlar.
Al rànquing dels 100 ajuntaments més endeutats d'Espanya al 2009, Tortosa tenia el dubtos honor de ser-hi en el lloc 91 amb 43.6 milions d'euros de deute ( la cosa no es de suposar que hagi anat a millor ) . Tot això en un any en que l'ajuntament va poder realitzar tota una seria d'obres finançades amb càrrec al FEIL ( fons estatal d'inversió local ), allò que en deien "de Zapatero". Per lo vist, i qui sap si per a que no es pugues dir que tot era del FEIL, s'havia de mantindre els nivells d'endeutament, no fos cas que sortíssim del rànquing.
Parlo de Tortosa perquè és el que ens afecta i per estar al llistat en llocs capdavanters de les poblacions de característiques semblants, però es evident que el problema és més general del que seria desitjable.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte