Variant la variant


Fa pocs dies el Departament de territori i sostenibilitat de la Generalitat va presentar el projecte de desdoblament de la carretera C-12 a Tortosa i més concretament en lo que afecta al tram de Jesús/Vinallop. Des d'alguns mitjans de comunicació així com des de la plataforma Salvem lo canalet no saben com dir-ho del contents que estan. En principi, que la gent estigui contenta sempre és millor que descontenta, ara bé, hi han motius?. Quant a la plataforma, lògicament, com defensors de determinats interessos -legítims del tot, però particulars- qualsevol solució que no passi -mai tan ben dit- per les seues finques (trinxant, diuen) ni provoqui barreres més o menys salvables, es bona. L'altra tema és si també ho és per als potencials usuaris de la C-12. I sobre tot, si ho serà d'aquí 20 anys, suposant que estigui feta abans. Com a simple usuari crec que el traçat més adient d'una variant que es pugui considerar com a tal és aquell que permeti circular de manera suficientment ràpida i que passi com més prop millor de la zona urbana per tal de no fer massa km de desviament respecte la carretera que es desdobla.
Per cert, ell reconeixement de la representativitat i legitimitat per a la interlocució de la plataforma s'acaba en el moment que no son afectats directes. Per tant, la opinió de la plataforma sobre la solució adoptada ara que, com dic, no els afecta directament, no té més importància que, per exemple, la meua o la de qualsevol usuari.

Em fa una certa gràcia, per no dir una altra cosa, el fet que molts sembla que encara no se'n han assabentat ( o no els ha interessat ) de que el desdoblament de la C12 al seu pas per Tortosa, de variant, no en té res de res. Una via, que ja existia, i que ara es desdoblarà però seguint el mateix traçat, no es pot considerar mai una variant ( Tram d'una carretera exterior a una població que substitueix una travessera ) perquè el que es farà és convertir en autovia urbana o interurbana els trams entre Vinallop i Tortosa que ara no ho son i, pel que fa al tram Jesús/polígon la ravaleta de Roquetes un tram d'1,2 Km. soterrats amb un carril per sentit. ( mireu pdf )
Suposo que tothom ens posaríem ràpidament d'acord en dos qüestions: El desdoblament és positiu per descongestionar possibles embussos a la plaça Corona d'Aragó, que l'obra representarà una millora per a vianants i turismes i per altra part, que això no és una variant. Tothom, menys el setmanari l'Ebre que, insisteixen, amb lo de la variant. Així és, amb editorial inclosa, titulen "Una C-12 sense efectes secundaris". Bé, original titular, passa que segurament no trobarem cap medicina ( inclús les naturals ) que curin i que no tinguin cap efecte secundari.  Però el més original de tot és la frase que diu: " La variant de la C-12 al seu pas per Tortosa i Roquetes ja té un traçat que agrada al territori i també a Barcelona i que evita trinxar la zona del Canalet ". L'efecte secundari de trinxar el Canalet no el té, cert. Ara, de variant no se'n fa cap. I si agrada o no al territori no se sap. D'entrada el que es podria assegurar es que el que deia la regidora d'urbanisme de l'ajuntament de Tortosa fa 2 anys reclamant una solució de futur per a 30/40 anys no és tal. Al que si que li ha agradat ara, és a l'alcalde de Tortosa. Dic ara, perquè a la passada campanya electoral de les municipals, quan Javier Dalmau del PP va llençar la idea del soterrament, Bel va titlla d'ocurrència de cafè la suggerència. Va arribar a dir que, per demanar, també podríem demanar anar a la lluna.  

Només voldria saber el que hagués dit CiU davant d'un projecte com este sent oposició.  


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte