divendres, 29 de juliol de 2011

Sílvia Ampolla

Va ser a una de les teles locals que vaig veure ahir un petita mostra del quart Certament de Rondalla jove i tradicional de La Ràpita. Em va cridar l'atenció una cantadora de jota que es diu Sílvia i per a mi, ho fa molt bé, en la tonada i la lletra. I avui, a traves del facebook de Pep Gimeno, Butifarra, he vist com penjava un vídeo de la seua l'actuació.
El que penjo jo és del Youtube. L'altre, al bloc no puc, però aquí està l'enllaç ( és veu i sent millor ).

dilluns, 25 de juliol de 2011

Festa del Renaixement 2011 ( i 2 )

Segon atansament ( visual i més.... ) a la Festa: Gent, carrers i desfilada.


Acabada la XVI edició de la Festa del Renaixement, es hora de fer balanç; però no patiu, "doctores tiene la Iglesia" que el faran i amb més coneixement de causa que jo.
Ara, com a mer espectador i observador de mena, algunes coses si que voldria apuntar. És lògic ( fins cert punt ) que des de l'organització -de portes en fora- tot es vegi i valori com positiu. D'entrada sembla que això de les persones assistents a qualsevol acte o esdeveniment hagi de ser sempre sobredimensionat. Dades que demostrin lo contrari no en tinc, però parlar de 200.000 visitants em sembla exagerat. He sentit i llegit alguna opinió que troba a faltar, en arribar a Tortosa -sigui per on sigui-, informació sobre la localització exacta de la Festa.
Estan molt bé les tavernes, els campaments ( encara més ) , i els mercats d'època però crec que s'ha de donar alguna cosa especial, característica de cada d'any i que el faci per si sol atractiu. De paradetes amb polseres i penjolls, formatges i xoriços i cinturons i bosses de cuir s'en poden trobar a tot arreu; en estes dates, a la mateixa costa, d'allí d'on venen molts turistes visitants. Ens arrisquem a que, sobre tot els de fora, no repeteixen visita. Clar que, ves a saber, en poden vindre de nous. El pregoner de la Festa, S.G. de Cultura, ja va dir -a l'Ebre tv- que potser tampoc cal que vingui més i més gent i l'important fora mantindre els nivells d'assistència actuals. És possible que no li falte raó.
Segurament que és una percepció més que una constatació real, però m'ha donat la sensació que, tot i visitar, si fa o no fa, els mateixos lloc i a les mateixes hores que altres anys, determinats espais al carrer, les actuacions de grups no han tingut la mateixa presencia que en altres edicions. Pressupost ?. Tal vegada no sobraria pautar d'alguna manera, sinó totes, algunes actuacions concretes a unes hores determinades i reflectir-ho al fulletó, no com ara que nomes s'informa dels horaris de les de pagament, que ja ho trobo bé, clar. no sé en general com haurà anat la cosa, personalment, m'ha semblat, respecte l'any passat, veure més gent a la inauguració, una mica menys a l'absis, el mateix dia; menys sl dissabte la nit a la zona del Rastre i més a la desfilada. A les Avançades no hi vaig pode anar, se que l'any passat el dissabte per la nit es va haver de restringir el pas per què no hi cabia més gent. Aglomeracions al carrer, nomes n'he vist al carrer Sta. Anna ( molt estret ) i la plaça de la Immaculada de Remolins. Tot apreciacions meues, i com a tals, subjectives.

Un detall que suposo que no se li escapa a ningú és l'atracció que conciten a menuts i grans els grups que escenifiquen alguna que altra interpretació, ja sigui a la pròpia desfilada o pel carrer al llarg dels dies de la Festa. Com mostren les fotos de baix ( d'un grup de casa i d'un de fora ).

Comentaris anteriors -sense malicia- a banda, balanç positiu amb un "necessita millorar" per continuar sent referent i punt d'atracció ineludible per a la gent de les nostres terres i visitants.

I si a la XVII edició no hi ha cap picabaralla amb cap entitat o associació, com enguany amb El cau de les Bandoleres, en no permetre'ls deixar ocupar el lloc d'altres anys, millor que millor.

Més fotos........................................................................Aquí
Fotos de la desfilada.......................................................Aquí

divendres, 22 de juliol de 2011

Festa del Renaixement 2011

Primer atansament ( visual ) a la festa: La inauguració

Més fotos a...............................Picasa

dimarts, 19 de juliol de 2011

Botifarra ( Pep Gimeno )


No és el primer cop que penjo un vídeo d' este cantador valencià. Autentic en tots els sentits.


Fa uns mesos, juntament amb els nostres Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries, es van instal·lar a una barraca del delta per tal d'enregistrar conjuntament un disc que acaba de sortir a la venda i es diu precisament La Barraca.


diumenge, 17 de juliol de 2011

Diada Amics dels Castells

Ahir ens vam deixar emportar i guiar pels Amics dels Castells ( i nucli antic ) en la celebració de la seua XVI diada. Si fins ara el que havien fet eren recorreguts més o menys llargs per les muralles i castells, amb el que es veia gran quantitat de patrimoni històric, ahir, del que es tractava era de fer una passejada més de qualitat que no pas de quantitat, deien; més curta, i detallada i visitar quatre indrets concrets on l'aturada d'una mitja hora en cadascun d'ells permetria una millor i més llarga explicació. Així va ser, varem començar darrera mateix de la seu de l'associació on es troba l'església de la reparació per la qual vam passar després de visitar la cripta de la mateixa, recentment restaurada, a la qual s'hi fa cap entrant per una petita porta ( que contrasta amb el de dins ) que es troba a la Plaça dels Dolors, al costat de la biblioteca Marcel·lí Domingo. A la cripta van passar un audiovisual parlant de Mossèn Sol, que fundar el temple, qui, curiosament, no va poder assistir a la seva inauguració el 1903, per malaltia. També se'l coneix per la creació dels Josepets, col·legi dedicat a la formació de seminaristes. El següentlloc en visitar va ser l'antiga església de Sant Antoni ( Carrer Montcada ) la qual, després de dècades i dècades d'abandonament, s'ha restaurat per tal d'acollir el centre d'interpretació de la Setmana Santa de Tortosa i on s'exposen els passos de les diferents confraries. L'itinerari del nostre grup ( n'érem tres i cadascun ho feia en un ordre diferent ), continuar per l'antiga església de Sant Domènec, actual seu del Centre d'interpretació del Renaixement, al costat dels Reials Col·legis, allí, vam veure uns vídeos sobre la historia; amb els espais, costums, bestiari etc. del renaixement, així com de la pròpia festa que tots els anys, des de fa 15, se celebra a Tortosa. En aquest lloc cal mencionar especialment i sobre tot, l'armari/arxiu del segle XVI ( 1574 ) on es guardaven els document que servien d'administració del territori. Una mena de disc dur amb tota la base de dades, vaja. No obstant, ara, cal ser una mica critic -no amb els amics dels castells que no en tenen responsabilitat-, la qualitat del só és perfectament millorable, a banda de la pròpia visualització dels vídeos, crec que es innecessari projectar-los en quatre pantalles diferents, havent de moure la gent d'aquí cap allà. Tenint en compte, a més, que es tracta d'un lloc visitable pel turisme, és urgent arreglar aquesta deficiència.

Finalment, i potser la "joia de la corona", la visita als Reials Col·legis. Seu de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, en aquest cas van tindre el goig que el seu propi director, Albert Curto, fes de guia i ens expliques l'historia de l'edifici, sobre tot del bonic pati i claustre renaixentista i del propi arxiu, així com de la funció i característiques del mateix.
Després de les explicacions, varem passar per on es guarden físicament els arxius, aquells armaris metàl·lics que tots hem vist alguna vegada. Per acabar, la visita i el recorregut, pugem a la primera planta on podemveure, exposats per a l'ocasió, una petita mostra de documents històrics: fotos, discos, diaris, etc. Però per sobre de tots destaquen la Carta de Poblament de Ramón Berenguer IV, el Llibre de les Costums i el de les Constitucions, algun d'ells d'exposició esporàdica per al public en general. És veritat, tot just ho tenim davant d'els ulls i no ho veiem...
Total, felicitats als Amics dels Castells i nucli antic.Alguna reflexió al marge ( o no tant ) sí que em provoca tot plegat. Es tracta de la discriminació que fen de la memòria històrica i la utilització -tal vegada- de vares de mesurar diferents, sobre temes, col·lectius i sobre tot...... A partir de quants segles d'uns fets se'n pot parlar sense entrar en prejudicis, valoracions i judicis de valor i si amb l'asèpsia requerida ? Ho deixaré per als estudiosos, sociòlegs, antropòlegs i historiadors o tal vegada, psicòlegs sobre tot ? . Tot aixo em va vindre al cap després de sentir com el director de l'arxiu, en les seves autoritzades explicacions, de passada, ens deixava anar la contradicció que representa, que avui dia es reivindique, per exemple, els templers, després de totes les barrabassades que van fer. Vaig tornar a caure en la mateixa reflexió quan, a la planta de dalt, vaig veure una foto de l'estàtua il·luminada ( fent certa patxoca ) al mig de l'Ebre ( sí, efectivament, el monument franquista que jo mateix reivindico treure ) . Aquí ho deixo.

.

dimarts, 12 de juliol de 2011

Lip dub Jesús 2011


Anit, en el marc del concurs de Playback de les festes Majors, es presentava públicament el vídeo que s'havia enregistrat uns dies abans titulat " El secret de Jesús" . Al lipdub surten reflectides cronològicament totes les activitats, des de la Cavalcada de Reis fins la Nit de fi d'any; passant pel Carnaval, la Fira de l'oli o les Festes Majors.

diumenge, 10 de juliol de 2011

Facundo Cabral

Ahir dissabte, a Guatemala, assassinaven Facundo Cabral, cantautor argentí. El recordo com un referent per a determinats sectors, sobre tot cap allà als anys 70/80.
A El País entre altres coses, diuen aixó:.....
Era un artista de reconocido prestigio cuando decidió exiliarse a México por la dictadura militar que gobernó Argentina. A la vuelta a su país, en 1984, no dejó de peregrinar mientras grabó varios discos y dio centenares de actuaciones por todo el continente. Con 74 años, Cabral se encontraba estos días haciendo su última gira, según sus propias palabras, para retirarse a su país. Declarado Mensajero Mundial de la Paz por la UNESCO, nadie esperaba este final tan trágico para él. Latinoamérica y el mundo de la música le lloran.
Al cap de poques hores a Wikipedia ja es publicava la seva mort:
Fue asesinado el 9 de julio de 2011 alrededor de las 5:45 am, en la Ciudad de Guatemala, víctima de un confuso atentado en el que recibió múltiples disparos, perpetrado por varios sicarios armados con fusiles de asalto; cuando se dirigía con su representante al aeropuerto desde el hotel donde se hospedaba para continuar en Nicaragua con su gira de presentaciones.

dimarts, 5 de juliol de 2011

I.........la pell sembla de gallina ( 7 )

Reprenc una serie que vaig encetar a principis del naixement del bloc on penjava vídeos que, si més no a mi, i en certs moments al menys, em posaven la pell de gallina.
En aquest cas es tracta de Chavela Vargas ( una guitarra i una veu ) amb la cançó Llorona, exemple de com, de vegades, també és tan important el com és diu com el que.