Monument a la batalla de l'Ebre

Darrerament esta sent motiu de controvèrsia als mitjans i blocs locals d'Internet el monument a la batalla de l'Ebre qui hi ha al mig del riu, a Tortosa. Aquesta polèmica va encetar-se arran de l'anunci de la Conselleria d'Interior de fer-se'n càrrec dels costos d'enderrocament del monument amb la línia d'ajuts que el Departament te establerts dins del memorial democràtic.
Sobre els valors estètics del monument ni puc ni vull entrar-hi, ja que com tot obra artística, suposo, que son opinables, i en aquests cas mes que mai atès que la qualificació final no deixa d'estar mediatitzada, per uns i altres, pel que representa i significa; jo simplement puc dir que principalment quant per les nits estava il·luminat, trobo que tenia la seva gracia i vistositat.
Una de les solucions que he sentit proposar es canviar-ho per una passarel·la per a vianants tot aprofitant la pilastra, això al que em sona es a excusa. Estant com està, el pont de l'Estat a 50 metres, no hi veig la necessitat. No dic que no faci falta una passarel·la, però mes aviat equidistant entre pavelló i pont..
De raons per a l'eliminació o no del monument n'hi ha per a tots els gustos: practiques, artístiques, ètiques i polítiques. Les polítiques són les que més em convencen per a seva desaparició. No cal insistir massa en els arguments per a justificar-ho , es la commemoració/celebració perpetua i permanent cap a els que " hallaron gloria en la batalla del Ebro", com diu la llegenda de la pilastra. Ja sabem qui son els que la " hallaron" la gloria, nomes un bando, els dels guanyadors. Dit això i després de mes de 30 anys de democràcia sense que s'hagi fet massa cosa al respecte, i tampoc tindre clar on esta la frontera temporal i ideològica de fins on ens hem de retrotreure i fins quins monuments, edificis o obres, la meva opció avui dia es la de la reconversió. Per tant, amb la corresponent i imprescindible restauració i neteja de qualsevol rastre i senyal d'infaust record, caldria el reciclatge en un monument a la pau o contra la guerra, per la qual cosa caldria fer un acte solemne de re-inauguració amb tota la carrega i simbolisme de desgreuge, per tant, amb la mes alta representació institucional que calgui, de l'Estat i la Generalitat.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte