Funa

Aquesta nit he vist per tv3 i per segona vegada, un reportatge a 30 minuts sobre una funa contra un personatge anomenat " el principe".
Funa es el nom que una serie de persones a Xile li donen a les accions que realitzen en contra i en busca de tots aquells que al cop militar de Pinochet, contra el govern de Salvador Allende al juny de 1973, van ser autors directes de la repressió.
Les accions bàsicament consisteixen en el desenmascarament public d'aquelles persones que van exercir la repressió i fins i tot d'assassins sen't responsables de segrestos, detencions etc.. Aquest es el cas de Edwin Dimter Bianchi (el Principe) , que es com li deien a la persona que tenia el comandament a l'estadi on van ser detinguts miles de xilens, als dies següents al cop. Entre aquestes persones, hi destacava el cantautor Victor Jara, que s'havia distingit pel seu compromís amb els drets humans. Al principe se l'acusa de ser el culpable directe de la seua mort. En aquest cas, la funa va " asaltar" el despaix de Bianchi (foto) al ministeri de treball que es on treballava, s'ha de dir treballava, perquè segons se'ns informa al mateix reportatge, el ministeri, desprès de la protesta i pressió de la funa, va decidir fer-lo fora. Al menys fa uns mesos ( que es quan es va emetre el 30 minuts per primer cop ) també tenia pendent un judici per aquests mateixos fets dels que se l'acusava públicament.
És al fil de tot aquest afer que en ve al cap una reflexió:  Soc bastant propens a establir paral·lelismes i comparacions ( ja se que diuen que son odioses, però no necessàriament ni sempre). Trobo sensacional, just i fins i tot original la forma d'actuar d'aquestes persones de la funa de Xile, que, sense violència  intenten treure a la llum als tirans, dictadors i assassins de la dictadura de Pinochet, que a sobre, com es el cas, gaudeixen de bons lloc de treball i consideració. Que menys que l'escarni public?. Doncs be, aixo que veig tant encertat, també es el que m'agradaria veure en altres països o col·lectius  sense anar massa lluny al País Basc. Ja molta diferencia entre El Principe i De Juana Chaos ? De ben segur que un i l'altre ho han fet pel seu poble, per la seua nació. Si un ho feia per alliberar als seus del socialisme, l'altre pel contrari: pel socialisme ( el d'ell ) i la independència.
És evident que en el cas de De Juana, i amb la llei al davant, aquest ha complert la pena, tant evident com que haver de suportar com a veí al qui ha matat tanta gent, inclús ho ha intentat en algun conveí, és una canallada sigui en nom del que sigui; i si alguna vegada es trobes amb algun grup de gent cridant-li al balco de casa que es un assassí, QUE S'AGUANTI. 

Els manifestants de la funa, després de la "visita" al principe, cantaven ...el derecho a vivir en paz.... de Victor Jara. Doncs aixo.


foto: Jorge Zuñiga




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte