Que pagui més qui més té


Aquesta màxima/eslògan, fins fa no res, era emprada per l'esquerra que era qui més l'esventava i en feia bandera. Avui dia, que tot és tan transversal, i al marge de que s'ho creguin o no, també des del centre dreta es diu. Fins i tot podríem trobar excepcions en les files de la dreta més liberal.  Té la seva explicació però.


La frase en si, efectivament, avui dia, pot ser exhibida per gairebé tothom si ens atenem a la seva literalitat. Qui pot estar en desacord en que pagui més impostos qui més diners té o més en guanya ?. Però no n'hi ha prou. Aquest mantra, que sembla una bandera especialment identificativa des de la CUP al PDECAT passant pel PSC i ERC o des de Podemos fins al PSOE, té trampa: dir " que pagui més qui més té " no explica gran cosa i permet interpretacions que poden satisfer tothom. El que volia dir aquesta frase des de sempre és que ha de pagar més el que més té però amb uns percentatges progressius, o sigui, que el que cobra 100 no ha de pagar el mateix tant per cent que qui cobra 1.000; si el primer paga un 10 %, el de 1.000 ha de pagar un 15, per exp., sinó és així, i tots dos paguen el mateix %, és cert que s'està complint, en termes absoluts, amb allò de "pagar més qui més té " però no amb el sentit autèntic i fidel de la frase. I en este sentit, ningú es pot omplir la boca amb dita frase i pensar que es compleix sinó va acompanyada d'una especificació concreta com ara: " Qui més té que pagui més, de percentatge "
Per cert, tampoc estaria malament un altre afegitó: " ..i tots " que seria la primera passa per una redistribució més justa de la riquesa. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte