Magatzem de residus nuclears


Com de parlar no fan pagar -de moment- m'atreveixo, també en això, a dir la meva i no fer cas d'allò tant savi de "Del que no n'entengues, ni en compres ni en vengues" . De fet ja ho he anat fent en diferents comentaris que he deixat al bloc de referencia de La Marfanta. El tema de l'anomenat cementiri nuclear s'ho val i aquí deixo les meves reflexions.
Tractant-se d'un tema que en una part molt important esta relacionat amb la seguretat i la salut és lògic que aixeque polseguera i opinions contraposades; es precisament per això que potser no hauríem d'opinar tant a la lleugera com ho fem, però tampoc deixa de ser menys cert que, com passa sovint i contràriament al que seria lògic esperar, entre el mateixos experts existeixen uns que defensen la seguretat i nivell quasi zero de risc d'accidents en instal·lacions nuclears ( sempre que es compleixen les establertes mesures de control etc. ) i altres que diuen el contrari i que els riscos potencials evidentment existeixen. I entre mig de tots dos, els que no n'entenem, més enllà d'opinions basades en el sentit comú de cadascú i pel que sentim i/o llegim.
En tot aquest caldo de cultiu ja instal·lat des de fa anys, apareix la possibilitat de que el poble d'Ascó, per oferiment propi, es converteixi amb seu del magatzem de residus nuclears i el primer i necessari pas per a la definitiva designació es va donar ahir mateix al seu ple municipal quan van aprovar per 7 vots ( 4 ciu + 1 psc + 2 indp. ) a 2 ( indp. ) postular-se com a candidats a la instal·lació nuclear, la qual competira amb el poble de Yebra Guadalajara. ( actualització: febrer/2010. finalment la "competició" serà amb 8 municipis )
Deixant a banda si un es pro-energia nuclear o no, el cert, ara mateix, és que a Ascó ja existeixen dos nuclears I i II i a 35 km. Vandellòs, la qual cosa agrade o no és una realitat insalvable amb la qual amb de conviure si volem continuar vivint aquí. Aquest fet per a uns serveix per donar-los una força, difícilment rebatible, en el sentit que la alíquota part de solidaritat que ens tocaria de producció d'energia nuclear i de perillositat, ja la tenim coberta en escreix. A les TTEE per suposat, i a més es diu que del total de la producció espanyola, el 40 % es produís a Catalunya. Per una altra part, no és gens irracional concloure que el més correcte sigui que una instal·lació com la que ens ocupa, amb potencials -evidents o no- riscos per a la seguretat, s'instal·li precisament en llocs on ja existeix una central nuclear; primer per raons de concentrar el risc ( es cru, però es així ) i segon perquè, en principi, la gent pot estar mes " acostumada" a conviure amb aquesta industria i com el fàcil, si no ha hagut cap ensurt ( que no seria el cas d'Ascó, per cert ), existeix més predisposició o menys bel·ligerància.
Pel que he anat llegint, en quant a la seguretat als magatzem de residus sembla que no hi hagi el mateix grau de discrepància entre contraris i detractors com hi ha amb les pròpies nuclears, tampoc exclou que hi hagi un perill potencial , sinó relacionat directament amb els bidons emmagatzemats, sí amb que es converteix en un objectiu del terrorisme, per exemple, per tant no es exagerat dir que no deixa de ser una bomba, ja sigui per la "explosió" accidental o provocada, amb lo qual torna a guanyar força la idea que és més lògic posar el magatzem on ja hi ha una central ( que ja existeix el risc potencial ) que no pas on no n'hi ha cap.
A mesura que estic escrivint, me'n adono que no m'estic retratant, i es que, efectivament, no se com fer-ho. Vistos els precedents d'incidents gens menyspreables a Ascó, no crec que sigui el millor equipament industrial per vindre al territori on, sinó en teníem prou amb la producció, ara també haurem d'acollir la merda de la resta de centrals. Per altra banda, però, i no sé si amb la mateixa convicció, tenint en compte el menor risc per a la població per radiacions, fuites etc. ( segons diuen ) i la forta injecció que representa per la forta inversió, llocs de treball, compensacions al municipi etc. si a més a més el poble no s'hi mostra majoritàriament en contra i no és una cosa imposada, pos home, dient-ho pla i llis: Vols dir que aquí som més vius que a França i Holanda, per exemple?.
Un aspecte, potser paral·lel, però important, ha estat la forma en que s'ha decidit presentar la candidatura com a poble. Es ridícul que per una part, amb el tema de les consultes per la independència de Catalunya es mobilitze un munt de gent i en un tema com aquest no es faci un referèndum vinculant amb totes les de la llei, com a mínim al poble ( que és qui te les competències ) però a poder ser més enllà del municipi, tractant-se com es tracta d'una qüestió que afecta a poblacions, si més no, de la resta de la comarca. Pot ser democràtic i legal però poc respectuós amb la ciutadania i el propi parlament que el seu dia es va manifestar contrari a la instal·lació a Catalunya, i si i afegim que la major part dels regidors que ho han recolzat tenen interessos laborals directes o indirectes amb la central, pos molt sospitós.
El temps també ens dirà si darrera de tot plegat hi ha alguna cosa amagada que ara desconeixem, com dic, es sospitós que per "salvar" el poble de l'atur es facin els l'il·luminats, s'enfronten als respectius partits i s'hagin d'enfrontar a mes de quatre. Perquè si honradament creuen que el poble ho necessita i ho vol, com deia abans, costava molt poc preguntar-ho.
Finalment, constato un fet curiós, per dir-ho d'alguna manera. Com es possible que la lluita anti-transvàs de l'Ebre concités immensament mes adhesions que la lluita anti-cementiri ?.
Es cert que la lluita potser tot just acaba de començar, però no veig, ni d'allun, la mateixa sensibilitat que hi havia contra el PHN.
Chi lo sa.

Interessant:
diario crítico
de cementerios nucleares
consejo de seguridad nuclear
radio euskadi ( àudio )

Foto de dalt: El Pais ( residus central Zurita )

Comentaris

Anònim ha dit…
Salut din Romania !
ximo ha dit…
Salut sempre....
No faltara que digui: si ens ho permet la radioactivitat.

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Cargol de mar

José Manuel Lúcia