" Estratègia de la defensa "

Aquesta frase que encapçala el comentari l'hem sentit algunes vegades i els darrers dies mes, i sempre com a definició de les actuacions que els advocats utilitzen - o fan que utilitzen- els seus representats o defensats. La frase es un eufemisme com una catedral perquè en definitiva el que amaga darrera seu es ni mes ni menys tota una serie de estratagemes de cara a confondre o equivocar a qui ha de jutjar uns fets delictius.
Arran del cas que s'ha produït en les últims setmanes a Andalusia de Marta del Castillo , així com d'altres que no surten a la llum i que de ben segur es produeixen tots el dies al jutjats, hem pogut tornar a escoltar la frase, tot i que cal reconèixer que en aquest cas l'advocat va renunciar a la defensar del seu client pels sobtats canvis en les declaracions en quant a on es va tirar el cos de la jove Marta. Segons he sentit dir, el fet de trobar el cos es determinant per a que l'acusació sigue d'assassinat o homicidi, que primer deien que l'havien llençat al riu i ara a un contenidor d'escombraries. I es en aquest sentit que trobo del tot inversemblant que unes persones que, en principi no tenen cap idea de lleis i ordenaments jurídics, acusades de delictes tant aberrants, siguen capaces per elles mateixes de despistar a la policia de tal manera que els dificulte o impossibilite la recerca del cos i d'aquesta manera es puguin lliurar d'una pena mes gran que si es troba el cos. De la mateixa manera que sovint quant hi ha un grup de persones acusades d'un delicte se sol inculpar a algun menor de manera que la pena, òbviament, no es la mateixa que la de un adult. Aquestes "estratègies" qui les aconsella o suggereix?.
On vull anar a parar?. Evident, a que els advocats a pesar que ens diran que es la seva feina , que tothom te dret a la seva defensa etc. tret d'honroses excepcions de renuncia, i saben que no descobreixo res de nou, son part fonamental d'una sentencia justa o no. Es evident que tothom te dret a la seva defensa, però penso que la missió d'un advocat, davant l'evidencia o CERTESA de la comissió d'un delicte per part d'un client, ha de ser la de buscar atenuants, però mai la d'intentar exculpar. Vull dir, si un mata a un altre i l'advocat ho sap, el que ha de fer es que, amb les lleis a la ma, intentar aconseguir la mínima condemna però MAI fe creure que no l'ha matat. Per a mi es pitjor persona un que fa això que no el que una persona que en un moment d'insuperable ofuscació comet una barbaritat. Clar que si no es així ens diran: Ah, " Estratègia de la defensa".

La foto que il·lustra el comentari correspon a una típica rajola d'oficis que un procurador de Tortosa, fa molts d'anys, tenia col·locada a l'entrada del seu despatx.

Comentaris

kk ha dit…
la mejor defensa, siempre es un buen ataque
ximo ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte