I....Tortosa ?



Penso que aquells anys en que Tortosa exercia un centralisme respecte als pobles de la seva comarca ( " y su comarca " ) com es deia abans són ja llunyans. Segur que algú podria posar algun exemple concret que pogués contradir això, però crec que ja no és, afortunadament, així. Més aviat crec que d'uns anys cap aquí des de Tortosa s'ha pogut pecar de complex de culpabilitat històrica provocant el no exercici honest de la seua condició de capital de les Terres de l'Ebre. 
Més enllà d'infraestructures, delegacions, serveis etc. hi ha un altre indicatiu que demostraria la poca influència de Tortosa. Em refereixo a persones amb càrrecs institucionals, oficials, paraoficials o pheudoficials. No em refereixo, en este cas, a càrrecs polítics electes.  

Fent memòria, i a risc d'equivocar-me, ens hauríem d'anar uns quants anys enrrere per trobar alguna persona de Tortosa situada en algun lloc d'influència o si més no d'importància objectiva. Parlo de Josep Subirats Piñana i de J.Manuel Fabra ( membre i president respectivament del tribunal de comptes d'Europa ); obvio el cas de Mayor Zaragoza.
Ni que fos per demografia, no s'entén que persones de la ciutat no siguin mereixedores de ser reconegudes per tal d'ocupar llocs destacats en la vida publica catalana.

Per altra part, de persones de les Terres de l'Ebre si que n'hi ha hagut, i n'hi ha. La majoria, per dir-ho així, de l'entorn convergent: La lider territorial, a TV3; l'anterior alcalde d'Amposta i el de l'Ampolla, a sanitat; un calero de secretari de comunicació del govern; una exdiputada ampostina directora de l'institut de seguretat públca i fins ser destituida fa uns dies, la vicedirectora de l'Oficina Antifrau; l'alcalde de Tivissa, director general d'administració de seguretat; un altre calero ( fins ara responsable de l'oficina del Delegat del Govern ) gerent de Ports de la Generalitat i un rapitent d'ERC, secretari d'hisenda. Sense entrar en que cap tortosi/na hagi estat membre del govern des de la restauració de la Generalitat. Si que ho van estar una ampostina i una de benissetàna, totes dues conselleres. Obvio tots els noms que crec que tothom coneix. 
Tot plegat encara és més paradoxal si ho comparem amb altres àmbits com pot ser el sociocultural o professional on sí que, com és lògic hi ha més "representació" de la ciutat més gran del territori. Estic pensant en actors, actrius, rectors universitat, gerents grans empreses, executius.....En canvi, en aquests àmbits, mai troben ningú idoni.  
Algú s'ho hauria de fer mirar. D'allà i d'aquí !

I per favor, que ningú m'acusi de centralista. S'equivocaria molt.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte