Nou Canal TE: Inauguració



El dissabte, 28 de Setembre, es van inaugurar els estudis de la nova televisió local Canal TE producte de la fusió de l'Ebre TV i Canal TE.
A l'acte, que he vist al propi canal, van haver-hi com de costum uns parlaments. En este cas, els dos representants de les empreses fusionades, l'alcalde Bel i el conseller Homs. 
Un del socis, i director del nou canal, Josep M. Arasa, va parlar de que malgrat ser una empresa privada, tenen vocació de servei públic ( això ja ho va dir quan la inauguració de l'Ebre tv ) no sé si tant per principi general que un vol perseguir o més aviat pel desig d'aconseguir ajut institucional mitjançant contraprestacions econòmiques a canvi de reportatges o difusió de festes majors de tots i cadascun dels pobles del territori. 
Joan Antó, a banda d'altres paraules de rigor protocol·lari, va dir que a ell, personalment, el que més li agradaria seria fer un programa que és digués "Catalunya nou estat", afegint que li era igual si era d'Europa o no. Com a declaració d'intencions de qui vol tenir una vocació de servei públic (i per tant plural) no està malament. No se'n va estar de desfer-se'n en elogis cap a Ferran Bel, " persona verdadera impulsora d'aquest projecte sense la qual, aquest edifici no s'hagués construir mai ", . Seria molt bo, que ens expliquessin quines coses ha fet per aconseguir tal fi. O no es poden explicar ? Si s'ha tractat d'agilitar permisos i/o autoritzacions o gestions davant la Generalitat, totes deuen estar dintre la legalitat, segur. No ? . I si es referia a la " subvenció " que anualment atorga l'ajuntament ( al menys a l'Ebre tv ) d'algunes desenes de milers d'euros, aquests diners no són ni d'un alcalde ni d'un partit. Ara, si per la inestimable col·laboració es referia a altres accions encaminades a fer la vista grossa (o tapar-la) davant la desaparició de la delegació de TV3 a l'Ebre, és una altra cosa. De fet, quan aquesta és va instal·lar a Roquetes, ja va saber molt de mal.
El cas és que, en honor a la veritat, el mateix canal, i en una entrevista al director Arasa, este, va voler deixar clar, com és por veure al vídeo de l'Ebre al dia que els elogis van ser un pèl exagerats. 
Amb tot, si l'alcalde ha fet unes gestions bé està reconèixer-li. Ara bé, cal desitjar (no sé si esperar) que això no representi res que s'hagi de tornar amb la forma que un mitja de comunicació pot fer-ho: traint la pluralitat i fent partidisme.
  
Canal TE es tracta d'una empresa privada amb un projecte privat i la inauguració dels seus estudis semblava més un acte polític que altra cosa. Com ho semblava, el conseller va fer un discurs innecessàriament polititzat. Els mitjans de fora de Catalunya ( tots, suposo ), són excloents i esbiaixats, va dir. A casa, sobre tots els públics, tots neutrals, pluralíssims i asèptics I per suposat: "com m'heu posat els dits a la boca ", benedicció al somni del programa "Catalunya estat propi" perquè s'ha de "servir a la causa". Que tots sabem quina és, clar. Ja que " no hi ha alternatives ". 
Propaganda i més propaganda. I mal dissimulada. 
Em pregunto si des del punt de vista de l'ètica professional i inclús de la personal, a algú dels presents no se li va remoure res al seu interior amb tant de partidisme i politització d'un acte, en principi tan innocent, com la inauguració d'una televisió local privada. Ara, estaria bé que els seus propietaris tinguessin sempre present que si són privats, ho són amb totes les conseqüències i amb les línies editorials que els roti en cada moment, però si juguen a ser "parapúblics" que també sigui amb totes les conseqüències de pluralisme i menys periodisme d'opinió. Fins i tot en la inauguració. 
Feta la crítica, quan al fons, la iniciativa de fusionar dos teles locals sembla prou lloable, lògica i necessària, tant, que potser hagués tingut que fer-se des d'un primer moment. Des del punt de vista de la viabilitat en un territori de 170.000 habitants encara pot semblar exagerat disposar de dos televisions locals d'àmbit TE, ara, des del punt de vista de la pluralitat, vist lo vist, i des de fa molt de temps, està molt bé que Canal 21, l'altra televisió local, continuï existint, tenint en compte, a més, que en audiència, superava a l'Ebre Tv. El futur dirà si el pastis és el suficientment gros per assegurar la supervivència. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte