Tertulians/es


Reconec d'entrada que, sempre que puc, i puc molt, esta estesa modalitat d'expressió de la opinió de determinats personatges a traves de tertúlies a la radio i televisió, la segueixo prou i m'agrada. Escoltant, sempre s'aprèn alguna cosa. No parlo de les absolutament inpresentables de la l'ultra-dreta espanyola. 
A l'hora de parlar d'elles, però, sense sortir de casa nostra també és pot sucar-hi pa.  Moltes vegades he pensat que seria curiós saber qui son, on "actuen", quantes vegades, què cobren etc. Resulta que ja hi ha qui s'ha preocupat d'estudiar-ho i compartir-ho. És tracta de Joan Vallvé i ho va fer al seu bloc Walden IIIEls resultats son dallò més esclaridors i significatius. Les conclusions, les que calia, més o menys, esperar. No és "pecata minuta" el que cobren aquesta gent per una hora de presencia davant els micros o càmeres. Sense comptar que la intervenció total per programa no deu anar més enllà dels 10/15 minuts i cobren 125 €; això ara, després de les retallades, abans, el doble. I una cosa que sempre m'ha cridat l'atenció: pots trobar-te perfectament en un afortunat d'estos que pel mati participa a la tertúlia de TV3 i per la tarda a la de 8tv . Possiblement, ja que solen parlar de l'actualitat, dirà les mateixes coses a un lloc qua a l'altre, això sí, 125 de mati i 125 per la tarda. A un articulista li permetrien fer el mateix article a la Vanguardia que al Periódico i cobrar dels dos ?.  
La immensa majoria no qüestionen res fonamental, per entendre'ns. I si bé no és pot dir que siguin tots de la corda del poder, si que -amb honradíssimes excepcions, son de la corda institucional. No és casualitat que persones crítiques com ara Vicenç Navarro ( entre els 10 científics socials espanyols més citats en la literatura internacional ) tinguin tan poca presencia pública als grans mitjans catalans; i quan la tenen, son maltractats com ho va ser ell per part de M.Fuentes al seu programa. ( El biaix neoliberal del Programa ) .

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte