Tisorada a TV3 [també]

Les llargues tisores convergents han arribat també a la televisió catalana ( la nostra, diuen ).

El que em fa una mica de ràbia és que, al final, s'acabi donant la raó a tots aquells que, des de la caverna mediàtica ultradretana madrilenya, mai han parat de criticar les despeses de les televisions públiques ( això sí, de TV3 més que de Canal 9 o TVG ) i han demanat la dràstica retallada, quan no la desaparició. No cal dir que, en el cas de TV3, pels mateixos motius que altres volem precisament la seua imperiosa continuïtat: llengua, cultura i identitat. Per a tot això, però, cal reconèixer que amb un primer canal ( TV3 ) que competeix amb altres des de sempre amb més èxits que fracassos, i un de més cultural ( el 33 ), n'hauria de haure prou.

Segons contava La Vanguardia ( part interessada en aquesta guerra, cal dir-ho ) el cost mig per treballador de TV3 és de 62.000 €, ( 32 % del pressupost ) mentre que a TVE és del 24; a T5 del 10,5; Antena 3 del 15,4 i a la BBC del 29. Per tant, és cert que, si ho comparem amb altres públiques, la cosa, en aquest sentit, no es per donar exemple d'austeritat.

S'ha anunciat que la retallada no afectaria a la plantilla quant a la seva integritat o pèrdua de llocs de treball però sí als salaris. La qual cosa no tindria molta coherència si ho comparem en altres instàncies de la mateixa administració pública, com ara sanitat, en que sense major mirament es prescindeix de personal interí; la mesura, vista des d'un punt de vista de l'interès general, no té excessiva lògica. A no ser que es consideri més important un lloc de treball a TV3 que no pas a un hospital.

Si la reducció del pressupost ( en 40 milions d'euros ) comporta, com sembla lògic, menys producció pròpia, menys corresponsalies més series i telefilm etc. com és què no sobra personal ? O faran passadissos com deien que feien molts a TVE durant anys i anys ?. No entenc com, tractant-se d'un empresa publica com una altra, en aquest cas és dona prioritat a la pervivència dels llocs de treball, cosa que per exemple no es fa a l'hospital Verge de la Cinta i altres. Sacrificar per sacrificar, com deia abans, sempre serà menys traumàtic per al conjunt fer-ho amb empleats de la tele, sigui periodista, presentador, càmera o administratiu, que no amb un infermer o metge.

Ara, paral·lelament a tot això, al grup Godó, el mateix que al seu diari s'ha preocupat d'informar dels costos del personal, se li atorga un milió i mig d'euros de subvenció per a 8tv que -tret de Cuní- des d'Arucitys, que fa un any el van obligar a catalanitzar-se, tal com contempla les condicions de la concessió, fins les pel·lícules en castellà, en qüestions d'idioma, és el que més s'assembla a canal 9. Tenen, això sí, la possibilitat sempre recurrent, de recordar-nos que son privats. Pos molt bé.

Ah, de tertulians, tant a la tele com a la radio, en calen tants ?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte