" Sant tornem-hi "


És conegut que el casal popular Panxampla ha presentat una moció a l'Ajuntament de Tortosa per tal que es retiri certa ( no tota ) simbologia franquista de la ciutat. Aquesta moció va acompanyada de 2.000 firmes que recolzen la iniciativa. Entre la simbologia que ara es proposa retirar està la del monument, conegut com de la batalla de l'Ebre, del mig del riu, a més del canvi de nom del grup 13 de Gener i de l'IES Joaquin Bau. Però bé, avui em vull referir exclusivament al monument.
Fa pràcticament 2 anys en parlava al bloc, llavors em decantava per algun tipus de reconversió del monument, ara, escoltant, llegint etc. i, com sempre, deixant la porta oberta per ser convençut per altres opinions o solucions, em decanto per la retirada definitiva.
Hi ha qui diu què existeixen altres monuments ( normalment sense cap simbologia explicita ) que commemoren victòries en batalles o guerres, per exemple els arcs de triomfs o altres. No és el mateix; el "nostre" monument, tot i que fa uns anys es va treure el símbol del victor i les plaques commemoratives a banda i banda de riu encara hi figuren la creu i l'àguila imperial; ben mirat ( foto de dalt ) es veu com la silueta encara continua espantant.
M'alineo amb aquells que defensen que un símbol d'aquesta naturalesa ( el més gran de Catalunya ) és dificilment re-convertible, és com si una gran creu gamada de 50 m2 la volguessin transformar en una altra cosa sense tirar-la a terra. No ens enganyem, el monument va ser encarregat, concebut, dissenyat, parit, col·locat i inaugurat per commemorar els "25 años de paz " i en honor dels que " hallaron gloria en la cruzada ", i tots sabem qui van ser els que "la hallaron". Així, i encara que nomes fos per això, val la pena que, ates què de monument als que no " la hallaron " no n'hi ha cap ( no fa falta ) millor que desaparegui el que hi ha. Al cap i a la fi els que la "hallaron" ( molts potser sense saber-ho ) atacaren i els altres es van defensar ( molts potser també sense saber-ho ).
Encara que nomes fos per homenatge i reconeixement als perdedors represaliats i evita'ls-hi la visió permanent i el trist record, fora monument.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Infraestructures: Promeses i compromisos

Tolerància i respecte