dimarts, 17 d’agost de 2010

Pregoners


Segons ens conta La Marfanta el pregoner de les festes de la Cinta serà l'exalcalde Vicent Beguer. No vull entrar ara a valorar els criteris que es fan servir en les designacions al 90 % d'ajuntaments. Només constato que, amb honroses excepcions, es posa en valor com mai una espècie de sinergia tàcita: Et convido i et faig propaganda en agraïment i/o contraprestació al que has fet o faràs ( per mi o pel poble ). Val a dir que el cas del Sr. Beguer potser s'apartaria una mica d'aquest criteri i s'emmarcaria més en una qüestió personal o de petit homenatge; per altra banda, no se si l'alegria i la rauxa serien els trets més característics de l'exalcalde per pregonar i cridar a la festa. Res a veure amb Joan M. Roig ( exalcalde d'Amposta ), tot i que també es podrien criticar els criteris d'elecció, et aquest cas però, l'argument de l'agraïment seria més justificat. Vaig veure el seu prego a les festes d'Amposta on va tindre el "valor" de cantar ( no recitar no, cantar ) un parell de jotes davant d'un auditori que és va posar a la butxaca, amb predisposada entrega, això si.
Potser el Sr. Beguer em farà quedar malament i fa el mateix.

divendres, 13 d’agost de 2010

Correbous


Des de la polèmica per l'abolició de les corrides de bous a Catalunya, i les seves conseqüències i repercussions interessades, ja sigui per l'absència de noticies en època estival o pel que es vulgui, el cas és què dia si, dia també, no parem de veure noticies, reportatges, comentaris i connexions en directe de les televisions des de les nostres terres ( Masdenverge, Campredo, Camarles, Amposta etc. ), començant per "Informe Semanal" de TVE passant per Tele5, Antena3, Cuatro i Tv3 ( la nostra ), sobre el que anomenen correbous i jo sempre havia sentit dir bous. Quin gran desplegament. Nomes hagués volgut el mateix grau d'interès per La Mora morisca, el Renaixement o la festa DeltaSound, per exemple, què, per aquestes mateixes cadenes, pràcticament no ha existit.

La meva opinió sobre la prohibició en particular i de la festa en general ja en vaig parlar en un altre post, però si que m'interessa destacar, respecte als bous d'aquí, tot just el que sembla que amaguen els mitjans que en parlen: Els bous no és maten, una part importantíssima de les diferents modalitats es realitzen a la plaça i sense cap tipus de maltracte, en canvi nomes es parla i s'ensenyen imatges del bou capllaçat, del embolat i alguns dels bous a la mar. Sobre el quals també tinc una opinió critica i em decantaria per la prohibició.

Segur que, com passa en altres temes, la immensa majoria de la resta de Catalunya mai s'havia interessat pels nostres bous tant com ara. Uns per què ho han descobert, altres per què ho rebutgen i la majoria mal informats per què des de la Catalunya "quemaca" i mediàtica es dona una informació manipulada, començant per Pilar Rahola i la seva crida des de La Noria a la gent de les Terres de l'Ebre perquè deixes de fer aquestes "salvatjades".

Les fotos volen ser una representació del que, tot i no entusiasmar-me, entenc que son la majoria de bous a la plaça: diversió, corredisses, rebolcades, jocs i..........berenars.

dijous, 5 d’agost de 2010

Els Quicos ( de nou )

Fa tres mesos posava un vídeo dels quicos que vaig enregistrar jo mateix a Corbera en ocasió de la celebració de la mostra d'espectacles de la memòria. Avui en penjo un altre amb la famosa cançó adaptada al català de Si me quieres escribir ( si algun dia em vols escriure, ara ja saps on trobar-me )